Львівський обласний центр народної творчості і культурно-освітньої роботи

ДЕНЬ УКРАЇНСЬКОЇ ДЕРЖАВНОСТІ

Сьогодні українці вперше відзначають нове щорічне свято –  ДЕНЬ УКРАЇНСЬКОЇ ДЕРЖАВНОСТІ!

День Української Державності – встановлений Указом Президента України від 24 серпня 2021 року № 423 з метою утвердження тисячолітніх традицій українського державотворення, яке корінням сягає часів заснування міста Києва та розквітло за князювання Володимира Великого.

День Української Державності запроваджений на утвердження спадкоємності давньої історії українського державотворення, а також для протидії російській пропаганді та історичній дезінформації про буцімто єдність походження українського та російського народів.

Президент України – Володимир Зеленський оголосив про запровадження нового свята ще під час виступу на урочистому параді на честь 30-річчя Незалежності України – 24 серпня 2021 року. «Ми – молода родина зі славетної династії Київської Русі – України. З роду засновників. Роду хрестителів. З хороброго роду. Мудрого роду. Козацького роду. Ми не сироти й не знайди. Ми нащадки могутньої країни, яка була центром Європи.»

Історія українського державотворення засвідчується першими згадками про заснування столиці Давньоруської держави – міста Києва та подіями, пов’язаними з діяльністю князя Київського Володимира. У 988 році він утвердив християнство як державну релігію, що стало для України цивілізаційним вибором. Християнство сприяло піднесенню культури, освіти, дало поштовх розвитку кириличної писемності.

Давня Русь успішно долучилася до загальноєвропейського культурно-релігійного простору. Її державотворчі традиції продовжили, зокрема, Галицько-Волинське князівство, Українська козацька держава, Українська Народна Республіка, Західноукраїнська Народна Республіка, Українська Держава гетьмана Павла Скоропадського, Карпатська Україна та сучасна незалежна Україна.

Саме на вшанування видатного державотворця Київського князя Володимира Великого у День Хрещення Київської Русі–України – 28 липня – встановлено День Української Державності.

Інформаційні матеріали Українського інституту національної пам’яті до Дня Української Державності знаходяться за посиланням:  https://cutt.ly/4ZspfYR

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.