Львівський обласний центр народної творчості і культурно-освітньої роботи

УКРАЇНСЬКІЙ ПОВСТАНСЬКІЙ АРМІЇ – 80!

«Якби у французької армії був такий дух, як в УПА,
то ворожий чобіт ніколи не топтав би Францію»
– Шарль де Голь, президент Франції (1959-1969рр.)

Українська Повстанська Армія боролася за Самостійну Соборну Державу і за те, щоб кожна нація жила вільним життям у своїй власній, самостійній державі. Знищення національного поневолення та експлуатації нації нацією, система вільних народів у власних, самостійних державах – це єдиний лад, який дасть справедливу розв’язку національного і соціального питання в цілому світі. Такою була ідеологія УПА.

Для дискредитації УПА радянська росія запустила величезний пропагандиський механізм. Основним звинуваченням ОУН і УПА була співпраця з Третім Рейхом, що, як бачимо не відповідало дійсності. УПА була представлена як посібник гітлера і криваві націоналісти. Українець, який не хотів ставати радянською людиною, звинувачував ся в націоналізмі або в фашизмі, ставав «ворогом народу»…

Подаємо свідчення очевидців про УПА :

Ось що описує Валентина Миронцова, ветеран війни і праці:

«Перебуваючи у відрядженні в Рівному, я стала випадковим свідком, коли привезли на автомашині групу бійців УПА і повісили на моїх очах. Усі вони мужньо зустріли смерть, я б сказала, героїчно. Жоден з них не просив помилування. І що мене особливо вразило – всі вони вмирали приймаючи мученицьку смерть зі словами «Слава Україні». Блискавично сяйнула думка: хіба можуть так мужньо вмирати «бандити», як їх називала комуністична пропаганда? Так ідуть на ешафот лише хлопці, які палко люблять свою землю, свій народ, прагнуть звільнити свою землю від окупантів. І я подумала: то хто ж бандити – ті, що вмирають за вільну Україну, чи ті, що прийшли на цю землю і творять злодійства? Я схиляю свою голову перед тими, молодими мучениками, які 80 років тому віддали своє молоде життя за незалежну, вільну Україну.»

Ще один спогад підполковника у відставці Радомисль Миколи Крепченка:

«Я виховувався в дусі радянського патріотизму і був повний злості й ненависті до бандерівців. Будучи командиром батальйону півтора року, воював з ними на Львівщині. Ми, звичайно, були поінформовані, що УПА – армія добре організована: всі вояки розбиті на одиниці, непогано розвинута розвідка, конспірація, служба безпеки, майже в кожному селі є боївки. Ще казали, що бандерівці служили фашистам. Я і мої солдати вірили тому. У бою ми захопили підшивки бандерівських газет. Читаю і очам своїм не вірю: в одному місці вояки УПА підірвали німецький ешелон, у другому – розгромили німецький гарнізон, у третьому – перехопили ешелон. Який віз людей у німецьке рабство… Які ж вони пособники фашистів, коли б’ють їх? Тай фашисти не милували бандерівців. Тоді перший сумнів закрався в мою голову. Зізнаюсь, я вже тоді зрозумів, що бандерівці не ті люди, якими їх виставляли наші командири. Я воював проти патріотів України, котрі перед полоном надавали перевагу смерті. І вмирали як патріоти України».

Як Українська Повстанська Армія так і Збройні Сили України, які зараз відстоюють територіальну цілісність та незалежність України у теперішній російсько-українській війні, явище феноменальне у цілій історії людства. Жодна армія світу не до порівняння з тією жертовністю, хоробрістю та високим патріотизмом, що їх виявили вояки УПА та виявляють воїни ЗСУ.

Мої українці – мої ви герої,
Які не бояться ні смерті, ні крові,
Я вірю що ми в цій війні – переможем,
Бо ми не одні, ми під захистом Божим.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.