Львівський обласний центр народної творчості і культурно-освітньої роботи

ІНФОРМАЦІЙНИЙ, ГЕРОЇКО-ПАТРІОТИЧНИЙ ПРОЕКТ «НОВІТНІ ГЕРОЇ УКРАЇНИ». ВІТАЛІЙ СКАКУН

Віталій пожертвував своїм життям заради України.

Про твій подвиг героїчний

Увесь світ буде знати.

І про тебе не забуде

Україна-мати.

Віталій Скакун – учасник російсько-української війни, сапер інженерного відділення окремого батальйону 35 бригади морської піхоти ім. контр-адмірала Михайла Остроградського.

Народився Віталій Скакун у день великого свята Преображення Господнього – 19 серпня 1996 року в місті Бережани Тернопільської області. Навчався в школі №3. Там же до від’їзду в Італію працювала педагогом-організатором його мама. Життя батька – забрала онкологія. Після школи Віталій поступив до Вищого професійного училища №20 в місті Львові. Закінчивши училище навчався у Львівській Політехніці за спеціальністю «інженерія програмного забезпечення». У 2021 році Віталій вступив на контрактну військову службу.

Із початку наступу російських окупаційних військ 24.02.2022 року одним із найважливіших місць на мапі України став Кримський перешийок, де одним із перших ворога зустрів окремий батальйон морської піхоти. Щоб зупинити просування танкової колони ворога, було прийнято рішення на підрив Геніченського автомобільного моста. Виконати це завдання визвався інженер окремого батальйону матрос Скакун Віталій Володимирович. Міст було заміновано, але відійти звідти Віталій не встиг. За словами побратимів Віталій вийшов на зв’язок, та повідомив про те, що підриває міст. Одразу ж пролунав вибух. Наш побратим загинув. Його героїчний вчинок значно уповільнив просування ворога, що дало змогу підрозділу передислокуватися та організувати оборону. У Віталія залишилися мама, бабуся та старша сестра.

Лейтенант Петро Мураш, начальник групи цивільно-військового співробітництва 137 окремого батальйону морської піхоти відзначив: « Я впевнений що Віталій віддав своє життя через велику любов до своїх побратимів і до України»

«Віталій був не з тих, хто кричить про свій патріотизм, а скоріше з тих, хто проявляє його в ділах» – в одному із інтерв’ю розповіла мама Віталія Скакуна.

За визначну особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі Указом Президента України від 26 лютого 2022 року Скакун Віталій Володимирович удостоєний звання Героя України з врученням ордена «Золота Зірка» (посмертно).

1 березня 2022 року рішенням Бережанської міської ради VI скликання було присвоєно звання Почесний громадянин міста Бережани Скакуну Віталію Володимировичу.

7 березня 2022 березня рада міста Лешно в Польщі надала також Віталію звання Почесного громадянина.

28 квітня 2022 року в місті Мукачево вулицю Нахімова було перейменовано на вулицю Віталія Скакуна.

В місті Прага, Чехія новозбудований міст названо ім’ям героя України Віталія Скакуна.

Віталій наш безсмертний Герой. Він не загинув, а преобразився на Ангела Господнього, що молиться за нас, за нашу Перемогу з Небес.

Слава Героям України!

Віталій Скакун який підірвав міст на Херсонщині.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.