Львівський обласний центр народної творчості і культурно-освітньої роботи

ОПЕРАЦІЯ «ВІСЛА» – МОСКОВСЬКО-КОМУНІСТИНИЙ ЗЛОЧИН БЕЗ ТЕРМІНУ ДАВНОСТІ

28 квітня 1947 року – початок операції «Вісла».

Історія українського народу донині залишає велику кількість білих плям, особливо в період ХХ століття – голодоморiв, геноцидів. переселення та світових воєн.

Однією із таких болючих тем в історії України є велика депортація українського населення з території Польщі – операція «Вісла». 28 квітня 1947 року почалася операція польського комуністичного режиму проти етнічних українців. Операція «Вісла» полягала B насильницькiй депортації українців з Лемківщини, Надсяння, Підляшшя і Холмщини.

Переселення українців з їхніх етнічних територій, яке мало за умовами угоди з урядом Радянського Союзу мати виключно добровільний характер, проводилося здебільшого примусово, із застосуванням військової сили. Польські адміністративні органи застосовували найрізноманітніші засоби для зростання масштабів переселення – позбавлення прав українців на землю, ліквідації різних шкіл, культурно-освітніх установ, греко-католицької церкви та iн.

Переселення та масові репресивні акції польського уряду щодо українського цивільного населення викликали закономірну рішучу протидію національно-патріотичних сил Української повстанської армії та націоналістичного підпілля Організації українських націоналістів на території Закерзоння, що становило серйозну загрозу для існування тоталітарного режиму в Польщі. У цих умовах польська комуністична влада, продовжуючи свою антиукраїнську політику, вирішила повністю виселити українське населення з його етнічних земель i розпорошити українську національну меншину в Польщі.

Офіційним приводом до початку операції «Вісла» стала загибель 28 березня 1947 року в бою з відділом УПА заступника міністра оборони Польщі генерала К. Сверченського.

Цього ж дня керівництво Польщі прийняло рішення про цілковиту депортацію українського населення у новостворені на колишніх німецьких землях воєводства Вроцлавське, Гданське, Ольштинське, Познанське і Щецінське.

28 квітня 1947 року о 4 годині ранку шість польських дивiзiй та вiддiли Корпусу Безпеченьства  Публічного (вiддiл безпеки) оточили місцевості, на яких компактно проживало українське населення. У цей же час вiддiли НКВС і чехословацької армії заблокували схiднi та південні кордони Польщі вiд Бреста до Нового Сончу.

Операція «Вісла» проводилася під безпосереднім керівництвом міністра оборони Польщі маршала Р. Жимерські та генерала С. Моссора.

Депортаційні заходи проходили у три етапи:

1-й з 28 квітня до 15 червня 1947 року, коли здійснювалось виселення українців з повітів Лісно, Сянік, Перемишль, Ясло, Коросно, Любачів, Горлиці, Ярослав;

2-й до 30 червня 1947 року, коли здiйснювалось виселення українського населення з повітів Новий Сонч, Новий Тарг, Томашів Любельський, Грубешів.

 Протягом третього етапу (до кінця жовтня 1947 року) – виселення українців з решти повітів Закерзоння. На 31 липня 1947 року, за польськими даними, було переселено 140 575 осіб, ув’язнено в концтаборі Явожно 3800 осіб, убито – 65 заарештовано 1466 членів українського руху Опору.

Операція «Вісла» була  інсценізована Москвою для втілення в життя її імперських планів, а саме не допустити добросусідського життя України та Польщі. Адже взаєрозуміння між народами могло нашкодити кремлівським планам політично та економічного домінування східноєвропейському регіоні. Сьогодні двосторонні відносини між Україною та Польщею розвиваються в межах тісної співпраці. Особливо зараз, в період російсько-української війни Польща надає Україні матеріальну, гуманітарну допомогу, безоплатно постачає озброєння та боєприпаси. Більше двох мільйонів українських біженців прихистила Польща.

Це свідчить що прийшов період краху кремлівської імперії і ми переможемо, бо ми сильні, ми єдині, нас підтримує весь цивілізований світ. День в історії. Операція «Вісла»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.