Львівський обласний центр народної творчості і культурно-освітньої роботи

День памяті жертв Голодомору 2021

ДЕНЬ ПАМ’ЯТІ ЖЕРТВ ГОЛОДОМОРУ

27 листопада 2021 року відзначатимемо День пам’яті жертв #Голодомору. Цей нечуваний злочин в історії людства, коштував нашій нації мільйонів невинних людських життів.

У 1988 році Конгрес США, а 1989 році – Міжнародна комісія юристів офіційно визнали Голодомор 1932−1933 років актом геноциду проти української нації.

Визнання Голодомору 1932−1933 років геноцидом Українського народу законодавчо закріплено Законом України «Про Голодомор 1932−1933 років в Україні», ухваленим Верховною Радою України 28 листопада 2006 року. Четверта субота листопада в Україні визнана Днем пам’яті жертв голодоморів. Меморіальні заходи відбуваються як в Україні, так і за її межами. Щорічно цього дня проводиться всеукраїнська акція «Запали свічку».

Перед лицем гібридної війни із Росією та нових великих викликів сьогодення, особливо важливо невтомно нагадувати молодшому поколінню і всім сучасникам про те, що не можна бути байдужими до таких страшних і чорних сторінок минулого своє країни, аби вони не повторилися знову. Злочин перед людством — закривати очі на беззаконня і тим самим дозволяти йому ступати на свою землю знову.

Сьогодні ми маємо змогу називати речі своїми іменами, називати геноцид — геноцидом і скорботно запалювати памятну свічку. Увесь світ визнає цю велику трагедію та розділяє наш біль. Минуло багато десятиліть, наші цинічно замордовані земляки не встануть із могил, але вони безмовно промовляють до нас і зараз, закликають отямитись від оманливого “спокою”. Україна сьогодні — у полум’ї війни і такої ж цинічної брехні, як тоді, коли насильницьке вилучення харчів називали “неврожаєм”. Так і зараз наші вороги-перевертні говорять про те, що у нас “громадянський конфлікт”, а тим часом їхні танки та ракети нівечать нашу освячену кров’ю землю. Їх невігластво і брехня йдуть попереду них, звідусіль кричать блюзьнірські гасла та мріють про те, щоб нас не було, прагнуть стерти нас як націю так само, як робили це у 1932-1933 роках. Змінилися лише методи, мета зосталась.

З повним розумінням і усвідомленням ситуації, у яку всі ми, українці, потрапили, маємо гуртуватися довкола однієї простої істини — в єдності наша сила. З нами — правда, бо ми на своїй землі і з нами Бог.

Отже, з метою вшанування пам’яті жертв  Голодомору рекомендуємо територіальним громадам розробити власні плани заходів щодо відзначення цієї скорботної дати із залученням духовенства, керівництва райдержадміністрацій, районних рад, органів місцевого самоврядування та  громадських організацій.

При плануванні заходів опиратися на норми та закони, що регламентують порядок проведення заходів у час карантинних COVID-обмежень.

#відділ_культурно-просвітницької роботи

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.