Львівський обласний центр народної творчості і культурно-освітньої роботи

📖  25 ЛЮТОГО – 153 РОКИ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ЛЕСІ УКРАЇНКИ

📍  Не шукайте на сучасних картах місто Новоград-Волинський, йому повернули історичну назву – Звягель. Саме там 25 лютого 1871 року народилась, за висловом Івана Франка, «чи не єдиний мужчина на всю новочасну соборну Україну» – Леся Українка. Багатогранна, прогресивна, незламна аристократка, яка крізь усе життя несла незгасимий вогонь таланту, світло мудрості, жіночності і сили духу. Псевдо «Українка» вона запозичила від рідного дядька Михайла Драгоманова, який відіграв важливу роль у формуванні її особистості.

✍️  Здається дивним, але до школи геніальна поетка не ходила. Дитина індиго. Не мала ні середньої, ні вищої освіти. На це було дві причини: хвороба дитини і небажання батьків зросійщувати Українку.

💁‍♀️  Вона разом зі своїми однодумицями Ольгою Кобилянською, Наталією Кобринською, мамою Оленою Пчілкою розірвала трикутник трьох «К» – Kinder, Kirche, Kitchen (діти, церква, кухня) і довела, що жінка 19 ст. також має право на освіту, право обирати і бути обраною до державних органів влади, право на працю і рівну зарплату. Це була емансипація, яку сьогодні б назвали гендерною рівністю.

❗️   Знала понад 10 мов, які вчила самостійно вдома і у приватних викладачів. Мала хист до малювання і деякий час навчалася в художній школі Миколи Мурашка в Києві. Любила музику – брала уроки гри на фортепіано у дружини Миколи Лисенка Ольги О’Коннор. Знала близько 500 народних пісень.

😇 Подарувала українцям неологізми – «напровесні», «промінь».

📜  По собі Леся Українка залишила 12 поем, 22 прозових твори, 22 драматичні твори, понад 270 віршів, 33 незакінчені твори, 900 листів, а ще публіцистичні статті та неперевершені переклади світової класики.

🕯  Померла у 1913 р. у грузинському місті Сурамі. Похована на Байковому кладовищі у Києві. Але жити буде вічно, бо «в серці мала те, що не вмирає»…

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.